BASF en Philips ontwikkelen als eerste oled-verlichting voor gebruik in transparante autodaken


Het concept van oled-verlichting voor autodaken is een lichtbron op zonne-energie, die doorzichtig is wanneer ze uitgeschakeld is

januari 23, 2012

Ludwigshafen en Eindhoven  BASF en Philips hebben een praktische doorbraak bereikt in de ontwikkeling van de oled-technologie (organische lichtdioden) voor integratie in autodaken. Uitgeschakeld zijn de oleds doorzichtig, voor een ongehinderd buitenzicht, en aangeschakeld verlichten ze enkel het wageninterieur. Dit concept van oled-verlichting voor autodaken is de vrucht van een jarenlange samenwerking tussen BASF en Philips in onderzoek en ontwikkeling van oled-modules.

 

Het concept van doorzichtige oled-verlichting biedt niet alleen totaal nieuwe ontwerpmogelijkheden, maar maakt ook nieuwe autotechnische procedés mogelijk. De doorzichtige sandwichstructuur van de oleds kan worden gecombineerd met, ook al, transparante zonnecellen.

 

"Dankzij de combinatie heeft de bestuurder het gevoel in een open ruimte te zitten. Tegelijk wordt overdag elektriciteit opgewekt en wordt het interieur 's nachts op een aangename manier verlicht met het warme licht van de transparante hoogefficiënte oleds", aldus Dr. Felix Görth, hoofd van de activiteit Organic Light-Emitting Diodes and Organic Photovoltaics bij BASF Future Business GmbH.

 

Dr. Dietrich Betram, general manager van OLED Lighting bij Philips, voegde daar nog aan toe: "Dit project bewijst ruimschoots dat oleds tal van nieuwe mogelijkheden bieden en illustreert de capaciteit van de Philips Lumiblade oled-technologie om vernieuwende lichtapplicaties te creëren die het leven van de mens verbeteren."

BASF en Philips werken al sinds 2006 samen in het kader van het OLED 2015-initiatief van het Duitse federaal ministerie van Onderwijs en Onderzoek (BMBF). BASF ontwikkelt organisch-chemisch materiaal, zoals kleurstoffen, die door Philips worden gebruikt in de ontwikkeling en productie van oleds. Door samen te werken brengen de twee partners de innovatieve doorzichtige oled-verlichtingtechnologie in de praktijk op een autodak.

 

Oleds – een revolutie in verlichting

De oled-technologie heeft het voordeel bijzonder energie-efficiënt te zijn en de ontwerpers flexibiliteit in hun creaties en nieuwe opties te bieden. Oled-lichtbronnen zijn precies 1,8 mm dun en kunnen transparant zijn. Het volledige oppervlak van een oled licht op met diffuus licht, wat het tot een heel zachte lichtbron maakt die minder uitgesproken schaduwen werpt dan gerichte lichtbronnen.

 

OLED 2015-initiatief van het BMBF

Het gezamenlijke project "TOPAS 2012" werd in januari 2010 gelanceerd en vormde de tweede fase van het OLED 2015-initiatief van het BMBF. "TOPAS" staat voor "thousand lumen organic phosphorescent devices for applications in lighting systems". In het kader van dit project zullen de partners van het consortium (onder wie BASF en Philips) focussen op de ontwikkeling van innovatieve materialen en componentstructuren alsook op nieuwe productiemachines voor lichtbronnen met hoogefficiënte organische lichtdiodes.

 

Opmerking voor de redacteurs

Videomateriaal en animaties over de oled-technologie kunnen worden gedownload via

www.tvservice.basf.com

Persbericht

Transparent OLEDs in the research phase

Transparent OLEDs in the research phase

Meer informatie bij:

Sarah Facxin

PR Manager Lighting & Healthcare

Tel.: +32 2 525 80 78 (niet voor publicatie)

E-mail: sarah.facxin@philips.com

Philips Customer Care Center, tel. 080080190

Over Koninklijke Philips Electronics

Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHI) stelt zich als gediversifieerde onderneming actief op het gebied van "Gezondheid & Welzijn" tot doel het leven van de mensen te verbeteren door tijdige innovaties. Philips is een wereldleider in gezondheid, lifestyle en verlichting; het bedrijf integreert technologie en design in oplossingen die afgestemd zijn op de mensen, die steunen op een grondige kennis van de consumenten en de merkbelofte "sense and simplicity". Philips met hoofdkantoor gevestigd in Nederland stelt meer dan 120.000 personen tewerk met verkoop en diensten in 100 landen en behaalde een omzet van 22,3 miljard EUR in 2010. De onderneming is marktleider in cardiologische zorg, acute zorg en thuiszorg, in energie-efficiënte verlichting en nieuwe verlichtingsoplossingen, in lifestyle producten, met een sterke leiderspositie in scheerapparaten, draagbare entertainment en tandverzorging.

Over BASF Future Business GmbH

BASF Future Business GmbH, een 100 procent dochteronderneming van BASF SE, werd opgericht in april 2001. Het bedrijf streeft ernaar nieuwe markten met bovengemiddelde groei aan te boren die buiten de hoofdactiviteiten van BASF vallen, en richt zich op nieuwe materialen, technologieën en systeemoplossingen op chemische basis. BASF Future Business GmbH laat onderzoek uitvoeren van BASF's R&D afdelingen en werkt samen met start-upbedrijven, industriële partners, universiteiten en potentiële klanten. Andere activiteiten behelzen het verwerven van directe belangen, joint ventures met partnerbedrijven en de verstrekking van durfkapitaal via dochter BASF Venture Capital GmbH. Meer informatie over BASF Future Business is te vinden op www.basf-fb.de.

Over BASF

BASF – The Chemical Company – is het wereldwijd toonaangevende chemieconcern. Het productaanbod loopt uiteen van chemische producten,

plastics, performanceproducten en landbouwproducten tot aardolie en aardgas. Als betrouwbare partner zorgt BASF voor de chemie die bijdraagt tot het succes van zijn klanten in vrijwel alle marktsectoren. Met zijn hoogwaardige producten en intelligente oplossingen speelt het bedrijf een belangrijke rol als het gaat om het vinden van antwoorden op de grote uitdagingen van deze tijd, waaronder klimaatbescherming, energiebesparing, voedingswaarde van producten en mobiliteit. BASF realiseerde een omzet van circa € 63,9 miljard in 2010 en biedt werk aan circa 109.000 mensen (per eind 2010). Meer informatie over BASF is te vinden op www.basf.com of op newsroom.basf.com (Social Media Newsroom).