Meer merken van

Stad Kortrijk volledig ontzorgt dankzij 

Circulaire Verlichting.

 

Bibliotheek
Kortrijk, België


De bibliotheek van Kortrijk is een ontmoetingsplaats van en voor mensen en ideeën. De vele bezoekers kunnen er de toepassing van de principes van de circulaire economie, gericht op het bevorderen van energiebesparing, ontdekken en bespreken. Dit project maakt deel uit van een initiatief van OVAM, het Vlaamse agentschap voor afvalbeheer, in samenwerking met de milieubeschermingsorganisatie Bond Beter Leefmilieu.
Circulaire verlichting in de Bibliotheek van Kortrijk: installatie, onderhoud, upgrading en recyclage

Door van
verlichting

niet langer een product, maar een dienst te maken, moeten we ons nooit meer zorgen maken over lampen en armaturen. Bovendien hebben we hierdoor ook toegang tot de allerbeste ledverlichting op de markt. Dergelijke A-producten zouden we nooit gefinancierd kunnen hebben met onze eigen middelen, en dat geldt volgens mij voor veel overheden.”

 

- Sebastien Lefebvre, aankoop- en technologiemanager Stad Kortrijk

Eclairage circulaire à la bibliothèque de Courtrai :  Installation, entretien, upgrading et recyclage

Onderhoud, upgrading en recyclage

 

Het principe van circulaire verlichting is simpel. De stad Kortrijk koopt licht als een dienst van Philips Lighting in plaats van de armaturen. Tijdens een 10-jarig prestatiecontract zorgt Philips ervoor dat het verlichtingssysteem steeds wordt bijgewerkt met de nieuwste updates van zodra die beschikbaar zijn. Philips Lighting verbindt zich ertoe om na afloop van het contract door middel van herinzet of hergebruik een nieuwe bestemming te voorzien voor de armaturen. De geïnstalleerde verlichting is intelligent: het is mogelijk om verlichtingsschema's te programmeren, om ze te beheren in functie van de sterkte van het buitenlicht en aan te passen met aanwezigheidsdetectie. Daardoor is een energiebesparing tot 80% mogelijk.

Eclairage circulaire à la bibliothèque de Courtrai :  Installation, entretien, upgrading et recyclage

De juiste verlichting

 

Dit project waagt zich op onbekend terrein. Het is op meer dan één manier innovatief. Door haar licht te kopen, is de stad tijdens de contractperiode verlost van al haar zorgen omtrent onderhoud, vervanging of upgrading. Het project is ook uniek door de mogelijkheid om de apparatuur te hergebruiken tot ze niet langer kan worden gerecycleerd. Tenslotte stelt deze circulaire filosofie andere organisaties in staat om - bij de wederverkoop - te genieten van nog steeds performante armaturen aan een lage prijs.

Circulaire verlichting - Bibliotheek Kortrijk - Philips Lighting

Circulaire Verlichting

 

Met Circular Lighting verschuift de focus naar een circulaire economie, waarin ‘bezit’ vervangen wordt door ‘gebruik’. En uiteraard bespaart u tijdens het gebruik fors op energie en onderhoud.

Gerelateerde Cases