Meer merken van

Meer planten

per vierkante meter

Sierteeltkwekerij Maarten Bloemen v.o.f
Nederland

   

Ontdek hoe LED-groeilampen Maarten Bloemen helpen om meer planten te kweken in minder tijd.
Maarten Bloemen poseert in zijn kwekerij, die wordt verlicht met GreenPower LED-lampen van Philips Lighting

De uitdaging van de klant

 

De kwekerij van Maarten Bloemen in Venhorst is gespecialiseerd in zuurminnende gewassen. Op de 12.000 vierkante meter grote locatie groeien variëteiten van pieris, azalea, leucothoe en vaccineum. In de winter van 2009-2010 testte de kwekerij LED-groeilampen om te kijken of ze de kweek konden verbeteren.

Sierteeltkwekerij Maarten Bloemen v.o.f verlicht met LED-groeilampen van Philips Lighting

Zowel de kwaliteit als het slagingspercentage van
mijn stekken is verbeterd."

Zoek de locatie van deze kweker op.

De juiste verlichting

 

De tests werden uitgevoerd in een 200 vierkante meter groot gedeelte van de kwekerij met een Philips LED GreenPower-productiemodule. Het plan was om de optimale groei-omstandigheden vast te stellen voor pieris-, leucothoe- en pernettya-stekken. De effecten van het lichtspectrum werden onderzocht, naast substraat, kunstmest, lichtverlies en condensatie op de stekken.

 

De tests toonden aan dat LED GreenPower-productiemodule RB de beste oplossing was voor de pieris-stekken van Bloemen. Bloemen was onder de indruk: "Zowel de kwaliteit als het slagingspercentage van mijn bewortelde stekken zijn verbeterd. De oogst per vierkante meter is hoger en de planten zijn uniformer en voller." Bovendien is de hoeveelheid schimmel aanzienlijk lager, zodat er minder pesticiden nodig zijn. De scheelt aanzienlijk in de kosten, aangezien chemicaliën tot kostenverhogende groeistress en extra arbeidskosten kunnen leiden.

 

De nieuwe LED-groeilampen kunnen ook het aantal mislukte stekken helpen reduceren. Het percentage afgekeurde planten zakte tijdens de stekperiode van zeven naar twee procent. In de potfase liep die cijfer terug van vijf tot twee procent. Het resultaat van de tests is, dat Bloemen nu in zijn hele bedrijf LED gebruikt en experimenteert met een hogere lichtintensiteit door meer LED-lampen te gebruiken.

 

De LED-groeilampen hebben niet alleen de kwaliteit van de planten verbeterd, maar ook de groeisnelheid verhoogd. De kweektijd is nu 25 tot 30 procent langer, wat betekent dat de kwekerij de plantomzet kan verhogen.

Het kweekproces
verder

ontwikkelen
   

Het team

Sierteeltkwekerij Maarten Bloemen v.o.f

Kweker

Lights Interaction Agro bv

Philips Horti LED-partner

Gerelateerde cases

Events  

 

IFTF - Vijfhuizen, Nederland

4-6 November 2015

 

Agro Innovation – Tokyo, Japan

18-20 November 2015

 

IPM – Essen, Duitsland

26-29 januari 2016

 

IPM – Essen, Duitsland

3-5 februari 2015

We praten over  

YouTube-feed  

Wim Peters, Nederland

Leo van der Harg, Nederland

Voor meer video’s van Philips Horti,