Meer merken van

Het werk verlichten
van de meester
van het kaarslicht

Wallraf Richartz Museum,
Keulen, Duitsland

 

Een verlichtingsoplossing die specifiek voor musea is ontworpen, maakte het mogelijk de werken van een vergeten kunstenaar uit te lichten.

Wallraf Richartz Museum

Ik houd van

de nauwkeurigheid

die het mogelijk maakte met de PerfectBeam-verlichting precies het effect te realiseren dat we wensten”

 

Dr. Anja Sevcik, hoofd Barokke schilderijen en curator van de expositie Schalcken - Geschilderde verleiding, Wallraf Richartz Museum

Wallraf Richartz Museum

De uitdaging van de klant

 

Sevcik wilde voor de expositie een speciale sfeer scheppen om bezoekers een ervaring te bieden die hen in de juiste stemming zou brengen voor het bekijken van de schilderijen. "We wilden de aandacht vestigen op de lichteffecten en de kleine details naar voren brengen in het uiterst nauwkeurige, fijne schilderwerk van Schalcken”, zegt Sevcik. “In de 17de eeuw werden de schilderijen van Schalcken omschreven als juwelen en pronkstukken. Dat was iets wat ik met de verlichting ook wilde bereiken."

 

Schalcken was een genre-, portret- en geschiedenisschilder die zich specialiseerde in het portretteren van het kaarslicht dat zijn rijke en gepolijste scènes verlicht. Dr. Anja Sevcik legt uit dat Schalcken in het verleden weliswaar alom werd bewonderd, maar dat zijn zeer elegante schilderijen in de 19de eeuw uit de gratie raakten. Met deze tentoonstelling van zijn werk "proberen we hem te rehabiliteren als een belangrijke figuur in de kunstgeschiedenis”," zegt Sevcik.

Wallraf Richartz Museum

De juiste verlichting

 

Deze expositie was de eerste toepassing van de reeks PerfectBeam LED-armaturen van Philips. Die werd specifiek ontworpen voor museumtoepassingen en biedt daardoor de perfecte balans tussen het presenteren en behouden van kunst. De armaturen bieden ontwerpers van hedendaagse exposities een grote mate van vrijheid terwijl ze tegelijk weinig onderhoud vergen en een hoog energierendement hebben. Geïnspireerd door de precisieoptiek van cameralenzen biedt deze armaturenreeks een zoomfunctie en een aantal lenzen voor bundelvorming die zich eenvoudig laten aanpassen, wat musea in staat stelt een eindeloos aantal lichteffecten te creëren, aangepast aan elke nieuwe expositie.

"Verlichting is een zeer subtiele en belangrijke kwestie”, zegt Sevcik. “Voor deze tentoonstellingen had het werkelijk een toegevoegde waarde. Bezoekers vertelden ons dat ze de sfeer van de expositie erg op prijs stelden. We waren in staat hen terug te brengen naar hoe het gevoeld moet hebben deze schilderijen te bekijken in de tijd dat zij vervaardigd werden, toen licht nog kostbaar en zeldzaam was.”

  • StyliD PerfectBeam
    StyliD PerfectBeam
    StyliD PerfectBeam is specifiek ontwikkeld voor museumtoepassingen. Hij vestigt een perfecte balans tussen het presenteren en conserveren van kunst, tussen voortdurend veranderende...

Gerelateerde cases