LED's produceren niet rechtstreeks wit licht. Er zijn twee manieren waarop wit licht wordt geproduceerd met LED's:
- Met een blauwe LED met een fosforcoating die blauw licht omzet in wit licht via een proces dat fluorescentie wordt genoemd.
- Door het combineren van rode, blauwe en groene LED's om wit licht te produceren. Wit licht wordt geproduceerd door de intensiteit van de afzonderlijke rode, groene en blauwe chips te variëren.
Dit zijn de verschillende typen RGB-LED's:
- R/G/B/W - Heeft een extra witte LED. Deze wordt vaak gebruikt als er zowel zuiver wit licht nodig is als andere gecombineerde kleuren.
- RGB / 3-in-1-LED - Maakt gebruik van een rode, een blauwe en een groene LED-chip die zijn gemonteerd in een normale lichtmodule en gefocust via een lens voor het produceren van een meer uniforme tint door de hele lichtbundel.
- RGBW / 4-in-1-LED - gelijk aan de RGB-LED, maar voorzien van een warmwitte LED in de lichtmodule geïntegreerd om meerdere kleurtinten te kunnen bieden.
RGBA - Heeft een extra amberkleurige LED-chip.
Dit zijn de chemische symbolen voor de materialen die worden gebruikt in het fabricageproces van de LED's voor het opwekken van specifieke kleuren.
- AlGaAs - Aluminium Gallium Arsenide wordt gebruikt voor het opwekken van de rode en amberkleurige delen van het zichtbaarlichtspectrum.
- AlInGap - voorkeurs-chiptechnologie die gebruikmaakt van Aluminium, Indium, Gallium en fosfor voor het produceren van rood, oranje en amberkleuren.
- InGaN - Indium, Gallium en Nitrogen (stikstof) voor het produceren van groene, blauwe en witte kleuren.
- Kleurweergave-index (Color Rendering Index - CRI) geeft de nauwkeurigheid aan waarmee een lichtbron zoals een LED de verschillende kleuren van een voorwerp kan onthullen. Het standaard CRI-systeem is gebaseerd op acht kleuren verdeeld over het spectrum.
- Aanvullende R-waarden van de CRI worden gebruikt om bepaalde kleuren te representeren. De geschikte R-waarden zijn toepassingsspecifiek. Zo staat R9 bijvoorbeeld voor rood; het is goed voor het verlichten van vlees. Het neigt ook het licht warmer te maken.
- Color Quality Scale (CQS) is een nieuw systeem dat een breder palet van 15 referentiekleuren gebruikt tegenover het nauwere palet van 8 referentiekleuren van het CRI-systeem.
Naast CRI, R-waarden en CQS is ook de kleurconsistentie een maat voor de lichtkwaliteit. De kleurconsistentie kan als volgt op meerdere niveaus beoordeeld worden:
- Consistentie gedurende de tijd: kleurverschuivingen gedurende de levensduur van LED's.
- Consistentie tussen verschillende producten en partijen: variaties in kleurtoon tussen partijen onderling.
- Consistentie in de lichtbundel: kleurverschuiving binnen de lichtbundel van LED's.
- Consistentie tussen de kleurspecificatie in de datasheet en wat zichtbaar is als de LED wordt gebruikt.
Er zijn verscheidene mogelijke oorzaken waardoor dit gebeurt:
- De LED's zijn beschadigd door gebruik van een ongeschikte driver.
- De toepassingstemperatuur wijkt af van de bedrijfstemperatuur die is vermeld in de datasheet van de LED.
- Het kan zijn dat er warmte wordt opgebouwd door een slecht thermisch beheer.
- De fosfor kan gedegradeerd zijn door oververhitting of andere oorzaken.