U bezoekt momenteel de website van Philips lighting. Er is een gelokaliseerde versie voor u beschikbaar.
Suggesties

    Kleur van LED-verlichting - veelgestelde vragen

    Op deze pagina vindt u antwoord op veelgestelde vragen over de kleur van LED-verlichting.

    1. Hoe wordt wit licht geproduceerd met LED's?

    LED's produceren niet rechtstreeks wit licht. Er zijn twee manieren waarop wit licht wordt geproduceerd met LED's:

     

    - Met een blauwe LED met een fosforcoating die blauw licht omzet in wit licht via een proces dat fluorescentie wordt genoemd.

     

    - Door het combineren van rode, blauwe en groene LED's om wit licht te produceren. Wit licht wordt geproduceerd door de intensiteit van de afzonderlijke rode, groene en blauwe chips te variëren.

    2. Wat zijn instelbaar-witte LED’s?
    Tunable white LED's zijn lichtmodules waarin individuele chips zijn gecombineerd voor het produceren van een reeks warmwitte en koelwitte gecorreleerde kleurtemperaturen.
    3. Hoe wordt gekleurd licht geproduceerd met LED's?
    De kleur van het geproduceerde licht hangt af van het anorganische materiaal dat is gebruikt in de P- en N-type halfgeleiders (organisch materiaal in het geval van OLED's). Verschillende anorganische materialen in de halfgeleider produceren verschillende hoeveelheden energie als de LED-verlichting wordt aangesloten op een voedingsbron. De vrijgekomen hoeveelheid bepaalt de kleur van het geproduceerde licht. Rood is bijvoorbeeld licht met een lage energie en blauw is licht met een hoge energie.
    4. Waarom produceren LED's levendiger en verzadigder kleuren dan conventionele lampen?
    LED's stralen licht met een zeer smal spectrum uit. Het type materiaal dat in de halfgeleider is gebruikt, laat alleen toe dat licht met een specifieke golflengte toe (één kleur) wordt uitgestraald als elektronen de overgang passeren.
    5. Wat betekent RGB LED?
    RGB LED betekent rood-groen-blauwe LED's. RGB LED-producten combineren deze drie kleuren voor het produceren van meer dan 16 miljoen tinten van licht. Merk op dat niet alle kleuren mogelijk zijn. Sommige kleuren vallen 'buiten' de driehoek die wordt gevormd door de RGB LED's. Ook pigmentkleuren zoals bruin of roze zijn moeilijk of zelfs onmogelijk te realiseren.
    6. Welke verschillende typen RGB-LED's zijn er?

    Dit zijn de verschillende typen RGB-LED's:

     

    - R/G/B/W - Heeft een extra witte LED. Deze wordt vaak gebruikt als er zowel zuiver wit licht nodig is als andere gecombineerde kleuren.

     

    - RGB / 3-in-1-LED - Maakt gebruik van een rode, een blauwe en een groene LED-chip die zijn gemonteerd in een normale lichtmodule en gefocust via een lens voor het produceren van een meer uniforme tint door de hele lichtbundel.

     

    - RGBW / 4-in-1-LED - gelijk aan de RGB-LED, maar voorzien van een warmwitte LED in de lichtmodule geïntegreerd om meerdere kleurtinten te kunnen bieden.

    RGBA - Heeft een extra amberkleurige LED-chip.

    7. Hoe wordt amber geproduceerd?
    Dat is een amberkleurige LED met een aangepaste fosfor. Amber maakt gebruik van speciale fosforen in combinatie met koninklijk blauwe LED-chips.
    8. Wat zijn AlGaAs, AlInGap en InGaN?

    Dit zijn de chemische symbolen voor de materialen die worden gebruikt in het fabricageproces van de LED's voor het opwekken van specifieke kleuren.

     

    - AlGaAs - Aluminium Gallium Arsenide wordt gebruikt voor het opwekken van de rode en amberkleurige delen van het zichtbaarlichtspectrum.

     

    - AlInGap - voorkeurs-chiptechnologie die gebruikmaakt van Aluminium, Indium, Gallium en fosfor voor het produceren van rood, oranje en amberkleuren.

     

    - InGaN - Indium, Gallium en Nitrogen (stikstof) voor het produceren van groene, blauwe en witte kleuren.

    9. Wat betekent gecorreleerde kleurtemperatuur (CCT) van LED-verlichting?
    De kleurtemperatuur bepaalt de kleurweergave van een witte LED. CCT wordt gedefinieerd in kelvin; een warm licht is ongeveer 2700 K, een neutraal wit licht ongeveer 4000 K en een koel wit licht 5000 K of meer. Merk op dat de CCT niets zegt over de mogelijkheden van kleurweergave van de LED.
    10. Wat bepaalt de kleurtemperatuur van een witte LED?
    De dikte van de fosforlaag en de golflengte van de blauwe chip beïnvloeden de kleurtemperatuur van de LED
    11. Wat zijn de standaardvergelijkingen die worden gebruikt om de kleurkwaliteit van lichtbronnen te evalueren?

    - Kleurweergave-index (Color Rendering Index - CRI) geeft de nauwkeurigheid aan waarmee een lichtbron zoals een LED de verschillende kleuren van een voorwerp kan onthullen. Het standaard CRI-systeem is gebaseerd op acht kleuren verdeeld over het spectrum.

     

    - Aanvullende R-waarden van de CRI worden gebruikt om bepaalde kleuren te representeren. De geschikte R-waarden zijn toepassingsspecifiek. Zo staat R9 bijvoorbeeld voor rood; het is goed voor het verlichten van vlees. Het neigt ook het licht warmer te maken.

     

    - Color Quality Scale (CQS) is een nieuw systeem dat een breder palet van 15 referentiekleuren gebruikt tegenover het nauwere palet van 8 referentiekleuren van het CRI-systeem.

    12. Onder welke omstandigheden worden de R-9-waarden van de CRI van LED-lampen belangrijk?
    CR-9 vertegenwoordigt de rode tinten die vaak voorkomen in huidtinten, kleding, groenten en vlees. Voor make-upruimten, en in vlees- en groenteafdelingen in supermarkten kruidenierswinkels waar dezelfde visuele versheid wordt geëist die te zien is met halogeen- en gloeilampen, is het een must te kijken naar de R-9-waarden van LED's. Gewoonlijk merken galerie-eigenaren en kunstenaars onmiddellijk het verschillende effect als rode tinten dominerend aanwezig zijn in het kunstwerk.
    13. Wat is de SPD van een lichtbron?
    SPD is de spectrale kleursamenstelling van een lichtbron. Het zichtbare witte licht dat wij zien, is samengesteld uit een spectrum van verschillende lichtkleuren met golflengten uiteenlopend van 380 nm (violet) tot 760 nm (rood). De SPD is een grafiek die het vermogen (de sterkte) toont van elke golflengte van het licht dat wordt geproduceerd door een bepaalde lichtbron.
    14. Wat is een MacAdam-ellips?
    Dat is een elliptisch gebied in het CIE chromaticiteitsdiagram dat alle kleuren bevat die voor een gemiddeld menselijk oog te onderscheiden zijn van de kleur in het centrum van de ellips. Aangrenzende ellipsen zijn 'net te onderscheiden' in termen van kleur. Dit systeem wordt gebruikt voor het verfijnen van het binningproces voor LED-kleuren. Geringe kleurverschillen in de weergave van LED-licht worden gemeten in MacAdam-ellipsen of -stappen.
    15. Welk kwaliteitsproces garandeert de consistentie van de kleurweergave van LED's?
    LED's zijn gestandaardiseerd voor consistentie in kleur en prestaties via een proces dat 'binning' wordt genoemd, en ze worden verder geclassificeerd in MacAdam-stappen. Tijdens het productieproces worden LED's aan specifieke 'bin'-nummers toegewezen op basis van tests die worden uitgevoerd om hun kleur, lichtopbrengst en voorwaartse spanning te bepalen. LED's uit elke bin worden verder geclassificeerd in een 7-staps MacAdam-ellips.
    16. Welke andere parameters kunnen gebruikt worden om de kleurkwaliteit van LED licht te evalueren?

    Naast CRI, R-waarden en CQS is ook de kleurconsistentie een maat voor de lichtkwaliteit. De kleurconsistentie kan als volgt op meerdere niveaus beoordeeld worden:

     

    - Consistentie gedurende de tijd: kleurverschuivingen gedurende de levensduur van LED's.

     

    - Consistentie tussen verschillende producten en partijen: variaties in kleurtoon tussen partijen onderling.

     

    - Consistentie in de lichtbundel: kleurverschuiving binnen de lichtbundel van LED's.

     

    - Consistentie tussen de kleurspecificatie in de datasheet en wat zichtbaar is als de LED wordt gebruikt.

    17. Waarom beginnen sommige witte LED's na verloop van tijd een bijna blauwachtige tint uit te stralen?
    De witte LED's zijn gemaakt van een met fosfor bedekte blauwe LED-chip. De achteruitgang van de fosforlaag in de loop van de tijd veroorzaakt dat er licht met een blauwachtige tint wordt uitgestraald. Deze achteruitgang wordt in de meeste gevallen veroorzaakt doordat de chip te heet is geworden. De 'remote phosphor'-technologie voorkomt dit verschijnsel.
    18. Waarom is de kleurweergave van de LED's veranderd na een gebruiksperiode?

    Er zijn verscheidene mogelijke oorzaken waardoor dit gebeurt:

     

    - De LED's zijn beschadigd door gebruik van een ongeschikte driver.

     

    - De toepassingstemperatuur wijkt af van de bedrijfstemperatuur die is vermeld in de datasheet van de LED.

     

    - Het kan zijn dat er warmte wordt opgebouwd door een slecht thermisch beheer.

     

    - De fosfor kan gedegradeerd zijn door oververhitting of andere oorzaken.

    Wilt u meer weten over LED-verlichting? Bezoek de Lighting University, of doe inspiratie op en ontdek de mogelijkheden van LED-verlichting door een blik te werpen op onze gerealiseerde projecten.