U bezoekt momenteel de website van Philips lighting. Er is een gelokaliseerde versie voor u beschikbaar.
Suggesties

  Licht

  dat meer
  kan

  In het Internet de Dingen (IoT) draait alles om data. Connected apparaten worden aangesloten met het opzettelijke doel informatie te verzamelen en te delen over zichzelf, over de omgeving waarin zij worden gebruikt en over de mensen die er gebruik van maken.

  Slimme systemen
  verlichten de weg

  De hoeveelheid en kwaliteit van de gegevens die door een IoT-netwerk stromen, bepalen hoe 'intelligent' dat netwerk kan zijn. Een netwerk dat rijk is aan gegevens van hoge kwaliteit kan onmiddellijk reageren op veranderingen in de bedrijfsvoering of de omgeving, en kan zelfs anticiperen op de behoeften en voorkeuren van personen.

  In een connected verlichtingssysteem werken armaturen en andere apparaten in het verlichtingssysteem samen met IT-netwerken om het verzamelen, verdelen en opslaan van grote hoeveelheden gegevens mogelijk te maken. Organisaties kunnen op hun beurt deze gegevens analyseren, opslaan en samenvoegen met gegevens uit andere bronnen om nieuwe inzichten te verwerven in de werking van systemen en de activiteiten van mensen in verlichte ruimten.

  Infographic connected verlichtingssystemen

  5 manieren waarop connected verlichting
  data gebruikt voor het leveren van meerwaarde

  1. Connected verlichting:
  Intelligentie dankzij
  inzicht

  Connected armaturen zijn ontworpen om informatie over zichzelf beschikbaar te stellen in standaard of gepubliceerde gegevensformaten. Die informatie kan bestaan uit dimniveau, energieverbruik, tijd aan/uit en interne temperatuurmetingen, wat een belangrijk effect kan hebben op de prestaties en levensduur van LED-lichtbronnen.

  Hoe meer de managers weten over hoe en wanneer verlichte ruimten gebruikt worden, hoe beter de energie‑efficiëntie van hun verlichtingsoperaties kan worden.

  2. Connected ruimten:
  optimale omgevingen

  Infographic connected verlichting-app

  Sensornetwerken worden dezer dagen steeds meer gemeengoed in de technosfeer, en om goede redenen. Sensors kunnen gegevens verzamelen zonder menselijke tussenkomst: de stroom voetgangers, gebruikspatronen, voorkeuren; de omgeving: daglichtniveaus, temperatuur, vochtigheid, aanwezigheid van chemicaliën of andere gevaren; en dingen: de locatie van voorwerpen in een magazijn, verkeerspatronen.

   

  Connected verlichtingssystemen verkeren in de unieke positie dat zij kunnen dienen als platforms voor sensornetwerken. Overal waar mensen komen, is al verlichting geïnstalleerd, zowel binnen als, tenminste in stedelijke omgevingen, buiten. En overal waar verlichting wordt geïnstalleerd, is de voeding al aanwezig. Connected armaturen beschikken al over de mogelijkheid om gegevens te 'uploaden' naar IT-netwerken. Door sensors te integreren in het verlichtingssysteem krijgt u een kant en klaar gedistribueerd netwerk.

  3. Connected mensen:
  data voor gepersonaliseerde
  ervaringen

  Zoals connected verlichtingssystemen kunnen dienen als platform voor gedistribueerde sensornetwerken, kunnen ze binnenshuis ook gebruikt worden voor het realiseren van een positioneringsnetwerk dat werkt als een 'indoor GPS'. Dit maakt diensten mogelijk zoals bewegwijzering die een aanzienlijk effect kunnen hebben op de beleving van bezoekers in professionele, winkel- en horecaomgevingen.

  Stel u eens voor: een grote supermarkt met indoor GPS, oftewel Indoor Positioning. Een klant kan dan een speciaal ontworpen mobiele app gebruiken waarmee hij zich aanmeldt bij het systeem, en die vervolgens exact zijn positie in de winkel bepaalt. De app brengt voor hem de beste route door de winkel in kaart op basis van zijn boodschappenlijstje, doet suggesties voor soortgelijke producten die niet op de lijst staan en biedt zelfs speciale kortingsbonnen aan voor geselecteerde artikelen.

  Gepersonaliseerde coupons kunnen ook een serieuze impact hebben in duurdere winkels. Klanten gebruiken geregeld hun smartphones om in de winkel prijzen te vergelijken, en kopen soms een uitgestald artikel voor een lagere prijs dan die van de concurrent. Winkeliers kunnen dit omzetverlies bestrijden door op het verkooppunt kortingsbonnen aan te bieden, een beproefde conversiemethode in winkels.

  4. Connected software:
  data voor real-time toezicht
  en historische rapportage

  Infographic rapportage en analyse connected verlichting

  Connected verlichting heeft alles te maken met tweeweg-datacommunicatie. Een van de grootste voordelen die door deze bidirectionele gegevensstroom wordt ondersteund, is de mogelijkheid verlichtingssystemen real-time te bewaken, beheren en onderhouden.

   

  In standaard verlichtingssystemen zijn weinig tot geen gegevens beschikbaar over de actuele status van armaturen en andere apparaten. Vaak moet een systeembeheerder het verlichtingssysteem offline halen voor storingzoeken, om armatuurconfiguraties te veranderen, of om nieuwe content weer te geven met de lichtshow.

  Als de beheersoftware van de verlichting in het IT-netwerk of de cloud draait, bieden connected verlichtingssystemen systeembeheerders een veel rijkere omgeving voor het overzien en optimaliseren van hun werkzaamheden.

  Als dit wordt gecombineerd met een database kan de verlichtingsbeheersoftware organisaties in staat stellen historische gegevens op te slaan over hun werkzaamheden, samen met eventuele gegevensstromen die zijn verzameld uit sensornetwerken en Indoor Positioning-systemen. Het is moeilijk de waarde te onderschatten van op gegevens gebaseerde inzichten die kunnen resulteren uit het analyseren en rapporten van deze gegevens, in het bijzonder als die gecombineerd worden met waardevolle gegevens uit andere bronnen.

  5. Connected landschap:
  data voor de nieuwe
  digitale ecologie

  Connected verlichtingssystemen kunnen geïntegreerd worden met andere systemen in een gebouw of stad om nieuwe synergieën en doelmatigheden te realiseren en verlichting tot een integraal onderdeel van de nieuwe digitale ecologie te maken. In het Internet de Dingen wordt dit het 'systeem der systemen' genoemd. Verlichting is wereldwijd verantwoordelijk voor een hoog percentage van het energieverbruik. De mogelijkheid verlichtingsbronnen te beheren samen met andere cruciale bedrijfsmiddelen belooft dan ook de doelmatigheid van groene initiatieven en duurzaamheidsprogramma's te verzekeren.

  Want organisaties die de echte, alles veranderende waarde van het Internet der Dingen willen realiseren, moeten samenwerken met wereldwijde technologie-experts, marktleiders in connected apparatuur, softwareverkopers en systeemintegrators.

  Gerelateerde artikelen

  Verkennen van de belangrijkste trends en de nieuwste denkwijzen verandert de werkplek van vandaag

  FutureOffice

  Gezondheid en welzijn

  Bekijk hoe comfort op de werkplek mensen gezond, gelukkig, gemotiveerd en productief kan houden.
  Lees verder
  Infographic gezondheid en welzijn
  Infographic activiteitgebaseerde werkplekken

  Betrokkenheid en ervaring

  Bekijk hoe de digitale revolutie de manier waarop wij werken veranderd heeft.

  Lees verder

  Groene gebouwen

  Ontdek meer over de benadering van de circulaire economie en de werkelijke betekenis van "meaning of greening" in het hedendaagse kantoor.
  Lees verder
  Infographic groene gebouwen

  Hoe kunnen we
  u helpen met
  onze diensten?

  Philips biedt een compleet pakket end-to-end diensten dat u kan helpen met diverse taken en dat het risico voor uw investering minimaliseert. Onze diensten zijn afzonderlijk verkrijgbaar of kunnen gecombineerd worden om een maatwerkpakket samen te stellen, wat een gecoördineerde turnkey-oplossing garandeert.

  De Lighting Academy


  Laat uw bedrijf
  groeien
   

   

  Leer meer over licht met onze video's en webinars.

   

  Leer meer

  Verlicht werkplekken

  Bekijk deze video om te ontdekken hoe u kantoren inspirerend kunt maken met licht.

  Leer meer

  Leer meer over LED´s

  Bent u al LED-gecertificeerd? Bekijk de video of lees verder

  Volgend webinar

  Ontdek de vele voordelen en toepassingsgebieden van OLED-verlichting.

  Meld u hier aan

  afbeelding oled-webinar