U bezoekt momenteel de website van Philips lighting. Er is een gelokaliseerde versie voor u beschikbaar.
Suggesties

  Toptrends in het realiseren van een

  geweldige plek om te werken

  Charles Fair van Great Place To Work en Babette Bouman, architect en ontwerper, vertellen hoe het ontwerpen van intelligente werkplekken vorm geeft aan nieuwe werkwijzen, het betrokken, actief en gezond houden van medewerkers, en het productiever maken van bedrijven.

  Tijden van verandering

  Doordat hij jaarlijks een lijst samenstelt van 'Geweldige plaatsen om te werken' ziet Charles Fair regelmatig hoe het creëren van doordacht ontworpen werkplekken kan bijdragen aan geweldige resultaten. Snel zet hij zijn mening uiteen dat “We op het punt staan een generatieverschuiving mee te maken in werken en in organiseren en ontwerpen van organisaties.“

   

  Het kantoor van de toekomst

  Bouman is even overtuigd van de toekomst en gelooft dat beweeglijke werkconcepten en innovaties in interactieve technologieën zelfs het einde kunnen betekenen van het bureau zoals wij dat kennen. “Als je een op activiteit gebaseerde werkomgeving hebt, kun je kiezen waar je graag wilt zitten. Ik denk dat het kantoor van de toekomst er meer zal uitzien als ontmoetingsplaatsen, cafetaria's, of leuke plekken om je collega's te ontmoeten om met ze te praten en samen te werken.”

   

  Dit wordt aangestuurd door de millenniumcultuur, de opkomst van de volgende generatie; die is erg waardebewust en erg op samenwerking gericht. Paar dit aan de nieuwe technologie die beschikbaar is, zaken als big data en het internet der dingen. Dit alles begint nu op stoom te komen op een manier die een behoorlijke transformatie voor de werkplek teweeg zal brengen.”


  - Charles Fair 

  Ruimten die inspireren

  Bouman gaf leiding aan de inspanningen voor het interieurontwerp van The Edge, een baanbrekende nieuwe kantoorruimte die onlangs werd geopend in Amsterdam. Door het hele gebouw zijn inspirerende werkplekken gerealiseerd, plaatsen om te overwegen, na te denken, samen te werken en te creëren. Haar concept omvatte intelligente plattegronden die het comfort en de efficiëntie van medewerkers versterken, flexibele werkplekken en het gebruik van milieuvriendelijke materialen.

  “Wat wij van Fokkema & Partners altijd proberen te doen, is vinden van het voor de hand liggende maar tegelijk onverwachte voor mensen. We proberen altijd de extra ruimte binnen een gebouw te vinden.” Het idee dat medewerkers alle aspecten en ruimten van het gebouw gebruiken, is fundamenteel voor het ontwerp. Open ruimten zijn gesitueerd rondom een enorm atrium dat baadt in natuurlijk licht. In het centrum daarvan bevindt zich een koffiebar waar vergaderingen en discussies plaatsvinden, werkend aan een tafel of bar in plaats van aan een traditioneel bureau.

  “We organiseerden een hoop workshops om hen ervan te overtuigen dat het helemaal niet eng is je bureau te verlaten en dat je volop kansen hebt om ergens anders in het gebouw aan het werk te gaan om je werk op een betere, leukere en efficiëntere manier te doen.”

   

  - Babette Bouman

  Generatiekloven

  Fair geeft toe dat de betrokkenheid van medewerkers cruciaal is voor cultuurveranderingen en dat werkwijzen essentieel zijn. We hebben nu een personeelsbestand dat meerdere generaties omvat en er bestaan conflictbronnen. Sommige daarvan gaan over technologie en werkgewoonten, dus het is essentieel medewerkers te betrekken bij een kantoorontwerp met activiteitgebaseerd werken, want elke generatie stelt weer andere eisen.

  Oudere babyboomers zijn wellicht meer gericht op een rustige werkplek waar ze dingen gedaan kunnen krijgen. De jongere millennials daarentegen zijn opgegroeid met samenwerken, dus die zullen gelukkiger zijn als ze werken in een open omgeving aangezien ze gewend zijn aan achtergrondgeluiden.

   

  Je moet uitvinden wat verschillende groepen en rollen willen en vervolgens een diversiteit van werkplekken realiseren waar iedereen een werkpatroon kan ontwikkelen dat het best bij hem of haar past.”

   

  - Charles Fair

  Infographic activiteitgebaseerd werken

  Communicatie en samenwerking

  “Collaboratief delen wordt de motor die economische groei aanstuurt en de laatste generaties zijn daarmee opgegroeid, het is precies wat zij altijd hebben gekend”, voegt Fair eraan toe.

   

  Door het aanbieden van flexibiliteit ontstaat er waarschijnlijk meer communicatie en samenwerking doordat teamleden rondlopen in de werkruimte. Door het aanbieden van een reeks ruimten die zijn ontworpen voor specifieke taken, zoals rustig werken, brainstormen, vergaderingen en presentaties, zijn medewerkers beter in staat zich te concentreren en produceren ze een output van hogere kwaliteit.

  Het juiste licht

  Ook het juiste licht is een enorme factor, merkt Fair op. Niet alleen licht dat het best past bij de uit te voeren taak, maar ook bij de verschillende generaties. “Het is echt belangrijk de verlichting correct te krijgen, evenals de kleurbalans; je hebt alle golflengten nodig om het natuurlijke daglicht na te bootsen."

  Voor het scheppen van een kantooromgeving die maximaal gebruikmaakt van natuurlijk licht, zijn glazen atriums, wanden met vensters en dakramen geweldige ontwerpeigenschappen. Moderne verlichting kan ook het natuurlijke daglicht nabootsen en kan gevarieerd worden afhankelijk van het tijdstip van de dag en tijd van het jaar om het welzijn te versterken.

  Comfort en regeling
  Bouman gaat hierop door als ze uitlegt hoe persoonlijk comfort verder is verbeterd met de mogelijkheid verlichting en temperatuur flexibel te regelen, zelfs in een open kantoorruimte, via de Philips Personal Control iPhone app, die speciaal is ontworpen voor gebruik in The Edge.

  En er zijn nog meer grote voordelen. Het connected verlichtingssysteem maakt het voor medewerkers mogelijk in real-time collega's op te sporen in het gebouw, te controleren of er een ruimte vrij is, en gemakkelijk hun weg te vinden van de ene plek naar de andere.

   

  Het concept van de beweeglijke werkplek heeft alles te maken met flexibiliteit, en bij dit verlichtingssysteem gaat het ook om flexibiliteit. Dus als de zon helder schijnt, kun je alles temperen om een comfortabelere manier van werken te creëren, waar je ook bent in het gebouw."


  - Babette Bouman 

  Gezond dankzij het ontwerp

  Het welzijn van medewerkers staat ook hoog in het vaandel bij zowel Fair als Bouman. Het is een kernprincipe dat het ontwerp beïnvloedt. Regelmatig rondlopen en bewegen is belangrijk voor onze gezondheid en welzijn en heeft bewezen de productiviteit te verbeteren.

  In The Edge staan adembenemende trappenhuizen centraal in de aandacht terwijl de liften weggestopt zijn. Dit bevordert de activiteit en versterkt de cultuurverandering dat rondlopen een goede manier van werken is. Fair geeft toe: “Bureaus waar je staand aan werkt of die je gemakkelijk kunt verplaatsen, ik zie ze steeds meer doordat ondernemingen beseffen dat mensen mobiel en actief moeten zijn om fris en creatief te blijven. Anderzijds is de hele tijd stilzitten niet goed voor je gezondheid.”

  Het actief aanmoedigen van meer beweging bestrijdt het zittend leven en bevordert de voordelen van collaboratief werken. Het is meer dan 'hot-desking'; het is gepland en wordt inherent in ontwerpen van kantoorruimten en de infrastructuur van gebouwen.

   

  Ik denk dat het eigenlijk wel waar is dat dit het einde kan betekenen van het bureau zoals wij dat kennen."

   

  - Babette Bouman

  Infographic 10.000 stappen lopen per dag

  Van 10.000 stappen lopen per dag wordt gezegd dat het je gezondheid significant verbetert

  Zorgen voor geroezemoes
  Als The Edge getuigt van het einde van het bureau zoals wij dat kennen, lijken medewerkers en gebouwmanagers zich daar heel prettig bij te voelen. “Wij zijn heel gelukkig met het ontwerp en het concept, en dat zijn de huurders en kantoorwerkers ook”, zegt Bouman.
  “Het gebouw zelf werkt. Je voelt het geroezemoes en je ziet dat iedereen blij is. Als je mensen bij de koffieruimten ziet zitten, weg van hun werkplekken, en alle functies van het gebouw werken echt goed, dan kun je zeggen dat The Edge tot nu toe een succes is.”

  Gerelateerde artikelen

  Verkennen van de belangrijkste trends en de nieuwste denkwijzen verandert de werkplek van vandaag

  FutureOffice

  Gezondheid en welzijn

  Bekijk hoe comfort op de werkplek mensen gezond, gelukkig, gemotiveerd en productief kan houden.
  Lees verder
  Infographic gezondheid en welzijn
  Infographic groene gebouwen

  Groene gebouwen

  Ontdek meer over de benadering van de circulaire economie en de werkelijke betekenis van "meaning of greening" in het hedendaagse kantoor.

  Lees verder

  Connectiviteit

  Ontdek hoe de naadloze technologie van een "smart building" uw kantoor kan optimaliseren.
  Lees verder
  Infographic connectiviteit