UV-C-desinfectie van oppervlakken

Oppervlakken desinfecteren

Wanneer iemand hoest of uitademt, komen er vloeistofdruppeltjes vrij. De meeste van deze druppeltjes vallen op oppervlakken en voorwerpen in de buurt, zoals bureaus, tafels of toetsenborden. Aangezien virussen 4 tot 5 dagen op oppervlakken zoals hout en metaal kunnen leven, kunnen andere mensen besmet raken door deze oppervlakken of objecten aan te raken en vervolgens hun ogen, neus of mond aan te raken.

Bron: Wereldgezondheidsorganisatie

desinfectie van oppervlakken
Omgevingen en objecten waar veel onderling contact is

Grondige UV-C-desinfectie voor omgevingen en objecten met veel onderlinge contacten

Op plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals scholen, winkels, de industrie, kantoren en het openbaar vervoer, kan UV-C-verlichting worden gebruikt voor de desinfectie van oppervlakken (zoals vloeren, muren). 

  • Open armaturen: vaste installatie aan het plafond, directe UV-C-straling zonder bescherming, zodat er geen mensen aanwezig kunnen zijn in de ruimte. Een controlesysteem is vereist voor een correct gebruik.
  • UV-C-trolleys: deze kunnen in het midden een standaardruimte worden geplaatst om virussen en bacteriën op oppervlakken te inactiveren. De beveiligingen omvatten een timer om de desinfectie voor een vooraf bepaalde periode te plannen, afstandsbediening en bewegingssensoren.  
  • UV-C-robots: intelligente en autonome robots, die zijn ontwikkeld voor de preventie van virusoverdracht. Ze navigeren autonoom om oppervlakken te desinfecteren en bevatten verschillende controlemechanismes voor een correct gebruik.

Typische toepassingen van UV-C-kiemdodende lampen

UV-C is te gebruiken in de transportsector voor de desinfectie van oppervlakken binnen - pictogram

UV-C is te gebruiken in de transportsector voor de desinfectie van oppervlakken tussen ritten door. Het kan ook worden gebruikt in winkels (winkelmandjes, toonbanken), de industrie en in kantoren.

UV-C kan transportbanden en verpakkingsmaterialen desinfecteren - pictogram

In de voedingsindustrie kan UV -C gebruikt worden om transportbanden en verpakkingsmateriaal (yoghurtbekers, drinkflessen, enz.) te desinfecteren. Het kan ook worden gebruikt om producten rechtstreeks te behandelen, om de houdbaarheid te verlengen en de voedingswaarde te behouden (minder conserveringsmiddelen nodig).

schimmelgroei of ziekten verminderen door een rechtstreekse behandeling met UV-C - pictogram

Bij het telen van planten is het mogelijk schimmelgroei of ziekten te verminderen door ze rechtstreeks met UV-C te bestralen. Ook kan zo het gebruik van pesticiden verlaagd worden.

UV-C biedt extra beveiliging na het schoonmaken - pictogram

Voor huishoudelijke apparatuur zoals sterilisators voor babyflessen, vaatwassers, etc. biedt UV-C extra zekerheid na het schoonmaken en houdt het oppervlaktes schoon tijdens de opslag.

Vind de dichtstbijzijnde distributeur, partner of installateur die is gespecialiseerd in Philips UV-C-lampen voor desinfectie

UV-C-desinfectieservices

UV-C-desinfectieservices

De effectiviteit en een correct gebruik van een UV-C-oplossing begint met het juiste toepassingsontwerp. We hebben 35 jaar ervaring met UV-C-producten en -toepassingen en bieden services in de verschillende fases van de projectcyclus, zoals het ontwerp, projectmanagement, regelmatige controles en onderhoud. Ga naar de bedrijfswebsite van Signify voor meer informatie over onze services op het gebied van UV-C-desinfectie.

Een kleine kanttekening

UV-C-verlichting vormt een minimaal risico wanneer het op de juiste manier wordt gebruikt. Directe blootstelling aan UV-C is gevaarlijk. De verlichting moet altijd worden geïnstalleerd met afdoende afscherming en veiligheidsmaatregelen (zoals sensors voor aanwezigheidsdetectie of timers) om lichte schade of ernstig letsel aan de ogen en huid te voorkomen. De armaturen voor desinfectie met UV-C die we leveren zonder dergelijke veiligheidsmaatregelen, zijn uitsluitend bedoeld voor gebruik als onderdeel van desinfectiesystemen die in elk geval beschikken over de veiligheidsmaatregelen die worden vermeld in de montage-instructies en gebruikershandleidingen.

Philips armaturen voor desinfectie met UV-C mogen uitsluitend worden verkocht door Signify of erkende partners en mogen alleen worden geïnstalleerd door deskundige professionals volgens onze strenge veiligheids- en juridische vereisten.

Geen van onze UV-C-lampen is waar dan ook ter wereld gecertificeerd of goedgekeurd als medisch apparaat. Onze UV-C-lampen mogen derhalve niet als medisch apparaat worden gebruikt. Ze mogen nooit worden gebruikt bij toepassingen of activiteiten waar het gebruik kan leiden tot ernstig of dodelijk letsel en/of schade aan het milieu. Planten en/of materialen die worden blootgesteld aan hogere doses UV-C, kunnen beschadigd raken en/of verkleuren.