Meer merken van

Jaarrond productie door

betere lichtverdeling

Le Jardin de Rabelais,
Avoine, Frankrijk


Delahaye zegt: “Wij hebben geen behoefte aan meer tomaten in de zomer, maar juist in de winter. Kunstmatige belichting is voor ons een stap naar gelijkmatige productie het hele jaar rond.”De teler koos voor de nieuwste ontwikkeling in kunstmatige belichting: LED interlighting. 
Le Jardin de Rabelais, Matthieu Serrault

We wilden
zwaardere belichting

zonder de planttemperatuur te verhogen.”

 

- Matthieu Serrault, assistent directeur van Le Jardin de Rabelais

De uitdaging

 

Vanwege het Franse klimaat had Le Jardin de Rabelais een zwaardere belichtingsinstallatie nodig zonder de planttemperatuur verder te verhogen. “Vandaar mijn belangstelling voor LED-belichting want die produceren veel minder warmte dan HID-belichting”, legt Delahaye uit.

De juiste belichting 

 

Le Jardin de Rabelais richt zich bewust op het hogere segment in de markt. In de kwekerij worden zowel fijne trostomaten als cherrytomaten geteeld. Delahaye koos voor de variëteit Piccolo die een uitmuntende smaak heeft maar niet gemakkelijk te telen is.


Om het lichtniveau in de kas te verhogen, zonder de planttemperatuur te laten stijgen, installeerde Delhaye LED interlighting in twee strengen met een totale intensiteit van 110 μmol/m2.s. Dit betekent dat de totale capaciteit nu 235 μmol/m2/s is. Samen leveren de belichtingssystemen een plantreactie die overeenkomt met 285 μmol/m2/s, een enorme sprong voorwaarts."

 

Opmerkelijk is dat de installateur de hele operatie heeft uitgevoerd in een kas van 16.000 m2 waar het gewas nog in stond. “Eigenlijk hebben we nooit een onderbreking van de productie, want we willen het hele jaar rond op de markt zijn”, zegt Delahaye. Het LED interlighting-systeem kan opgetakeld worden. Dit mechanisme was bedacht door LED Horti Partner Certhon en houdt in dat de interlighting kan ‘meegroeien’ met het gewas.

Philips GreenPower LED interlighting

 

De interlighting module is een bidirectionele verlichtingsmodule voor verlichting tussen hoge draadgewassen zoals tomaten.

 

Naar de oplossing

The flowering lamp is the alternative for extending day length for plants that are sensitive to the photoperiod.

Gerelateerde case studies

Events  

 

IFTF - Vijfhuizen, Nederland

4-6 November 2015

 

Agro Innovation – Tokyo, Japan

18-20 November 2015

 

IPM – Essen, Duitsland

26-29 januari 2016

 

IPM – Essen, Duitsland

3-5 februari 2015

We praten over  

YouTube-feed  

Wim Peters, Nederland

Leo van der Harg, Nederland

Voor meer video’s van Philips Horti,