U bezoekt momenteel de website van Philips lighting. Er is een gelokaliseerde versie voor u beschikbaar.
Suggesties

  Algemene vragen over
  LED-verlichting

  Hoe werkt LED-verlichting precies? Hoe produceren LED's licht? Wat zijn de economische voordelen van LED-verlichting? Op deze pagina vindt u antwoord op de veelgestelde algemene vragen over LED-verlichting.

  1. Wat zijn LED’s?
  LED's zijn licht uitstralende diodes (Light Emitting Diodes). Dit zijn elektronische componenten die elektrische energie rechtstreeks omzetten in licht via de beweging van elektronen binnenin het materiaal van de diode. LED's zijn belangrijk omdat ze dankzij hun rendement en lage energieverbruik een vervanger beginnen te worden voor de meeste conventionele lichtbronnen. De onderstaande video legt uit hoe LED's  precies werken.
  video die uitlegt hoe LED-verlichting werkt
  2. Wat zijn de kerncomponenten van een LED?
  Een typische LED is een chip die de halfgeleider bevat die het licht produceert als hij op de elektriciteit wordt aangesloten. De chip is via een zeer dunne verbindingsdraad aangesloten op een elektrisch contact dat als kathode fungeert. De chip is verbonden met een thermisch koelblok en een keramische basis. De chip is afgesloten met een lens die niet alleen de chip beschermt maar ook de lichtbundel vormt tot de gewenste hoek, afhankelijk van het soort lens. Voor het produceren van wit light zijn de chips bedekt met een fosforlaag.
  3. Hoe wordt licht geproduceerd in een LED?

  Lichtgevende diodes (Light Emitting Diodes) produceren licht door de beweging van elektronen tussen de twee aansluitingen van de diode, wat wordt veroorzaakt door een proces dat elektroluminescentie wordt genoemd. 

   

  Als een lichtgevende diode elektrisch wordt aangesloten, beginnen elektronen te bewegen op de overgang van het N-type en het P-type halfgeleider binnen in de diode. Als elektronen overspringen bij de P/N-overgang, verliezen ze een deel van hun energie. 

   

  Bij normale diodes gaat deze energie verloren in de vorm van warmte. Bij LED's produceren de specifieke typen N- en P-geleiders echter fotonen (licht) in plaats van warmte. De hoeveelheid verloren energie bepaalt de kleur van het geproduceerde licht. 

   

  De onderstaandse video laat zien hoe licht geproduceerd wordt in LED's.

  video over hoe licht geproduceerd wordt in LED's
  4. Wat zijn de economische voordelen van het gebruiken van LED's in vergelijking met conventionele lichtbronnen?

  - Hoewel de initiële kosten van conventionele lichtbronnen lager zijn dan die van LED's, zijn de bedrijfs- en onderhoudskosten van LED's aanzienlijk lager.
   

  - LED's hebben een langere levensduur en lagere onderhouds- en lampvervangingskosten. 
   

  - Doordat LED's minder vaak vervangen hoeven te worden, besteedt de eigenaar minder aan nieuwe lampen en de arbeidskosten voor het vervangen. 
   

  - LED's  verbruiken ook minder energie; daardoor kunnen de totale kosten van een LED-systeem significant lager zijn dan die van conventionele verlichtingssystemen. De meeste toepassingen met LED's bieden een terugverdientijd van slechts drie tot vier jaar.

  5. Hoe verschillen LED's van andere lichtbronnen in de manier waarop zij licht produceren?

  LED's produceren licht via een directe omzetting van elektrische energie in lichtenergie.

   

  Daarentegen produceren gloeilampen licht door het verhitten van een gloeispiraal totdat die oplicht. Lineaire en compacte fluorescentielampen gebruiken een UV-ontlading plus een fosfor om licht te produceren. HID-lampen gebruiken de ionisatie van gassen in een ontladingsbuis wat vervolgens weer fotonen produceert.

  6. Waarom wordt LED-technologie geclassificeerd als solid state-verlichting?
  De term solid state-verlichting wordt gebruikt omdat de elektronica het licht rechtstreeks produceert vanaf de vaste materialen waarin de elektronen zijn opgenomen. Dit wijkt af van andere technologieën zoals de fluorescentietechnologie die een gasontladingsmedium vereist om de productie van licht te initiëren.
  7. Wat betekent Future-proofing van LED-producten?
  LED-technologie verandert voortdurend. Snelle innovatie blijft de prestaties van LED verlichting op bijna dagelijkse basis verbeteren. Future-proofing van LED-modules stelt fabrikanten van armaturen in staat van de ene generatie over te stappen naar de volgende, verbeterde generatie, zonder ingrijpende aanpassingen of wijzigingen in het ontwerp van hun armaturen, en zorgt voor achterwaartse compatibiliteit met drivers.
  8. Wat is binning?
  LED-chips worden met miljoenen in massa geproduceerd en daarbij ontstaan onvermijdelijk kleine verschillen in kleurweergave en lichtopbrengst. Binning is een manier om de chips zodanig te sorteren dat alle LED's uit een bepaalde bin er hetzelfde uitzien en een vergelijkbare lichtopbrengst hebben.
  9. Wat is een lichtmodule?
  Een lichtmodule is de LED-tegenhanger van een conventionele lamp. Hij bestaat gewoonlijk uit een LED-chip die is gemonteerd op een printplaat die is voorzien van elektrische en mechanische bevestigingsmiddelen, wat betekent dat hij klaar is om bevestigd te worden in de armatuur. Let op: de lichtmodule kan bestaan uit meer dan één chip; het kan een samenstelling zijn van 9 of 16 chips, soms met een fosforcoating.
  10. Waardoor zijn LED's robuuster dan andere lichtbronnen?
  LED's bevatten geen gassen, gloeispiralen of bewegende delen die blootstaan aan vermoeiing. Ze produceren licht via een eenstaps proces dat plaatsvindt binnen in de diode. Ook is er geen glas dat kan breken of geschroefde contacten die los kunnen raken.
  11. Waarom hebben LED's hogere initiële kosten dan conventionele lichtbronnen?
  LED's zijn gemaakt van elektronische componenten die in een pakket samengesteld moeten worden om de gebruiker langdurige efficiënte lichtbronnen te leveren. Naast de LED-chip zelf, die saffier en gallium in de halfgeleider bevat, draagt het samenstellingsproces met materialen zoals keramiek, fosforen uit zeldzame aardmetalen, siliconen, soldeer en gouddraad bij aan de totale kosten. Witte LED's vereisen extra tests voor kalibratie en standaardisatie.
  12. Hebben LED's tijd nodig voor het bereiken van hun maximale helderheid?
  Neen. LED's zetten elektrische energie rechtstreeks om in fotonen. Dat is een éénstaps elektroluminescentieproces dat geen tijd vereist om de maximale opbrengst te bereiken. Andere lichtbronnen zoals fluorescentie- of HID-lampen, werken met ontladingstechnologie. Deze vereist het opwarmen van een vlamboog en kan enkele minuten nodig hebben om de volledige opbrengst te bereiken.
  13. Welke strategieën in de ontwikkeling van de LED-technologie helpen de kosten van LED's in de toekomst te verlagen?

  Enkele strategieën voor het verlagen van de kosten van LED's in de toekomst zijn:

   

  - Reductie in het productieproces.

   

  - Vereenvoudiging en vermindering van het aantal componenten.

   

  - Introductie van nieuwe materialen.

  14. Wat zijn OLED's?
  OLED's zijn organische licht uitstralende diodes (organic light emitting diodes). Ze worden gemaakt van koolstoffilms die opgesloten liggen tussen twee elektrodes; de ene is een metallische kathode en de andere een transparante anode, doorgaans van doorzichtig glas.
  15. Door welke kenmerken verschillen OLED's van andere lichtbronnen?
  OLED's zijn dunne, vlakke, tweedimensionale oppervlakken die een zacht, verblindingsvrij lichtoppervlak vormen. Sommige uitvoeringen van de OLED zijn flexibel. Ze kunnen transparant, spiegelend of diffuus zijn als ze niet op de elektriciteit zijn aangesloten.
  Wilt u meer weten over LED-verlichting? Bezoek de Lighting University, of doe inspiratie op en ontdek de mogelijkheden van LED-verlichting door een blik te werpen op onze gerealiseerde projecten.